jueves, 1 de junio de 2006

Stacco a la Vall de Boi



Després d’arranncar fragments de paissatges en diversos punts del territori, arriba el moment d’anar a treballar a la zona més important en pintura mural romànica.



L’arrencament de pintures murals s'ha convertit en una practica habitual per a extreure i restaurar pintures al fresc en mal estat, amb la tècnica stacco a mes d'arrencar la capa pictòrica també s'arrenquen les capes ariccio i intonaco, propies del mur que conté la pintura (i dels preparatius per a realitzar aquesta) Si podem entendre, conceptualment, la natura com una pintura també en podrem salvar i restaurar fragments amb aquesta tècnica. Entre aquests arrencaments i alguns que estan exposats al MNAC hi ha grans similituts: la tècnica utilitzada en el procès, el canvi de tonalitats que pateixen les pintures degut a la duresa de la tècnica,...




Descripció del procès
- Delimitar el fragment de pintura mural que es vol extreure.
- Comprovar l’estat de les capes arriccio i intonacco.
- Fixar la capa pictòrica amb teles i gasses especials per tal de fer posible el transport sense que es fragmenti la pintura.
- Realitzar l’arrancament amb la tècnica stacco, mantenint la capa pictòrica i part del suport mural.
- Transportar l’obra fins a l’estudi on es farà el traspàs i la restauració.
- Polir la matèria de darrera la pintura deixant intacte la capa intonacco de pocs milímetres, i deixant el gruix posterior necessari perquè l’obra sigui estable després d’un tractament de fixat.
- Separar la tela de la pintura i restaurar la capa pictòrica.
- Preparar un nou suport de fusta o plàstic cel·lular.
- Enganxar la pintura al nou suport i acabar el procès de restauració.






1 comentario:

Unknown dijo...

Felicitats, ets un crack. Això és el més pur art contemporàni. M'encantaria treballar amb tú. He llegit els tres blocs, molt bona feina, el del projecte imaginari de retorn, una pasada també... parlem aviat, fins ara i a reveure.